Oricum, uneori unele mărfuri sunt aproape imposibil de produs, ceea ce înseamnă că este extrem de dificil ca piața să răspundă la cererea crescută din partea consumatorilor.
De exemplu, trufele albe sunt un soi de ciuperci care cresc doar două luni pe an, sub pământ și doar într-o singură regiune din Italia. Pentru recoltarea lor se folosesc porci special antrenați care să le detecteze sub pământ, iar prețul lor crește de la an la an. Un gram de trufe albe se vindea în decembrie 2015 cu 5 dolari, ceea ce înseamnă că un kilogram valorează 5.000 de dolari (21.000 de lei)
În ciuda acestui preț pe kilogram, care echivalează cu 21 de salarii minime pe economie din România, trufele albe de abia se încadrează în categoria celor mai scumpe produse din lume.
Șofranul este alt exemplu de marfă extraordinar de scumpă chiar în cantități extrem de mici. Șofranul este un condiment foarte căutat, dar care se obține doar din recoltarea anumitor petale din florile plantei de șofran. Pentru a obține un sfert de kilogram de șofran este necesar să se prelucreze manual între 50.000 și 75.000 de flori. Producția mondială este de numai 300 de tone pe an și care valorează peste 3 miliarde de dolari, scrie paginadeagricultura.ro.
Un alt aliment extrem de scump este caviarul de nisetru iranian, al cărui preț variază între 7.000 și 10.000 de dolari pe kilogram.